«Δίκτυο Μνήμης» (2018, ψηφιακό) 


ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ του ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ


1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Παρασκευή 7 -10 Δεκεμβριου, στον Οριζοντα, Κεραμεικού 88

2 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο)

3 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: 2021, θήβα (06/10 - 30/10), Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, «To Mεγάλο      Βιβλίο - Με αυτό Αρμενίζουμε», Ο Σύγχρονος Πολιτισμός και η Παράδοση των Κειμένων". Εικαστική Έκθεση του Ορίζοντα Γεγονότων SPHINX 2021 biennale.  

www.sphinx-biennale.com/

https://www.facebook.com/sphinx2015/

https://oorizontasgegonotonmetaapo10xronia.blogspot.com/


Το ζήτημα της Μνήμης και της Λήθης που μας απασχόλησε, σαν θέμα διάσωσης του ίχνους, (βλ. "Καΐκια που Πληγώναμε") έρχεται και επανέρχεται στις -εδώ και 11 χρόνια- δράσεις του Ορίζοντα Γεγονότων. Αδύνατο να το προσπεράσουμε! Κάποτε παρουσιάσαμε τη μνήμη και τους μηχανισμούς της (βλ. "Αυτή τη φορά να μη ξεχάσουμε"), άλλοτε την αντιστροφή της, σαν μνήμη του μέλλοντος: ενόραση, φαντασία, καινοτομία κ.τ.λ. (βλ."Το εξοχικό μας στην ουτοπία"). Τώρα, θέλουμε να προβάλουμε την καταγραφή της μνήμης, με το βιβλίο να είναι μια κάψουλα της μνήμης

Έτσι, με αφορμή το Έτος Βιβλίου λοιπόν καλέσαμε σε ένα πειραματικό, συλλογικό εγχείρημα εγκατάστασης ενός βιβλίου, όπου η κάθε σελίδα-φύλλο θα είναι το έργο του καθενός μας.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ _ Απ' την ... Ανοίγουμε το Βιβλίο... το κλείνουμε Δευτέρα 10 Δεκ. με ποιητική βραδυά . Ποιητές Ιωάννα Αργυρίου τζιμης ευθυμιου , Γιαννης Δημητροπουλος, Ποιητης, Σαραντος Φράγγος .


Στο νήμα μιας παράδοσης, που θέλει τη Μνημοσύνη, τη μάνα των Μουσών τροφό των τεχνών, ξετυλίγεται η μυθολογία του "Μεγάλου Βιβλίου", μιας ιδιαίτερης συλλογικής εγκατάστασης που μπαρκάρει με πρώτο αγκυροβόλιο τη φιλόξενη στέγη του΄΄Ορίζοντα Γεγονότων΄΄. Ναυπηγοί, μάστορες και πλήρωμα ταυτόχρονα, η ομάδα των καλλιτεχνών του ΄΄Ορίζοντα΄΄ ρίχνει μια ΄΄κάψουλα μνήμης΄΄ σε βαθιά νερά - σανίδα σωτηρίας στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Προσωπικά ολοσέλιδα έργα συνυφαίνονται μέσα από συμφωνίες και διαφωνίες, εντάσεις και υφέσεις, συνέχειες και ασυνέχειες για να οδηγηθούν τελικά στη σύνθεση ενός μεγαβιβλίου, στη συγκρότηση ενός ενιαίου κόσμου, εφήμερου σαν το δικό μας αλλά ες αεί αναδημιουργούμενου. Γράμματα, σύμβολα και εικόνες, συγκρότηση και διάλυση, ένα παράθυρο στο αιώνιο που πάντα άνοιγαν τα βιβλία σ' όλη τη θριαμβική και τραγική ταυτόχρονα πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού, από την πέτρα και τον πάπυρο μέχρι το χαρτί και τα e books.
Από τις αρχές του 20ου αιώνα οι ιστορικές πρωτοπορίες, εκκινώντας από το βιβλίο ως μορφή, δημιούργησαν ξεχωριστά και σύνθετα έργα τέχνης αναδεικνύοντάς το σε αυτόνομο και αυτούσιο καλλιτεχνικό είδος. Τη ρότα αυτή ακολουθεί και το ΄΄Μεγάλο Βιβλίο΄΄ με τα χάρτινα μέλη του δεμένα σε σώμα να διακλαδίζονται στο χώρο στηρίζοντας το ένα το άλλο. Εικόνες και λόγος ορθώνονται επάλληλλα βήμα-βήμα χαράσσοντας διαδρομές αυτοπροσδιορισμού στο εδώ και τώρα, καθρεπτίζοντας εντυπώσεις του εκεί και τότε, γειώνοντας τις μνήμες στο παρόν ως εφαλτήριο για
μια εκτίναξη στο μέλλον. Σελίδα τη σελίδα προσωπικές ματιές και αποτυπώσεις βρίσκουν κοινό βηματισμό και μορφοποιούνται σε μια συλλογική μνήμη, σε μια σκυταλοδρομία λόγου και εικόνας που απλώνεται χωρικά, αναβιώνοντας κατά κάποιο τρόπο μια αρχαία παράδοση μνημονικής τέχνης γεννημένης στον τόπο μας. Οι Έλληνες για να θυμούνται έδιναν στις έννοιες μορφή και τις τοποθετούσαν σε φανταστικούς ή και εμπειρικούς χώρους. Η καταγραφή της μνήμης ως χωρικού αναπτύγματος επανιδρύει μια απόπειρα γεφύρωσης του λόγου με το χώρο, του ανθρώπου με το ιστορικό και κοινωνικό του πλαίσιο. Με την ανθρώπινη μνήμη διαρκώς να βάλλεται μπροστά στις απαιτήσεις για μνήμη ΄΄Ram΄΄ σε υπολογιστές και κινητά, η τέχνη φαντάζει όπως θα έλεγε και ο Προυστ ως πολύτιμο ανάχωμα στην απώλεια των εμπειριών μας, στην επικίνδυνη λησμοσύνη που εγγυάται μια ιδιότυπη σύγχρονη "πυρά των βιβλίων".

Αθηνά Σφαιροπούλου, Ιστορικός Τέχνης.
Συμμετέχουν, με κείμενα και εικαστικά έργα, στο εγχείρημα:
Ρένα Αβαγιανού, Κωνσταντίνος Αγγέλου, Γιάννα Αλεξοπούλου, Μαρία Αντωνάτου, Μαρία Αργυρακοπούλου, Ειρήνη Βαζούκου, Ανδρέας Γαβριλιάδης, Πέτρος Γεωργαρίου, Αλέξης Δάρας, Μαρία Δουκάκη, Θαλασσινή Δούμα, Ράνια Καραμούζη, Ελισσάβετ Κεχαγιά, Σπύρος Κόικας, Ειρήνη Κουκουλέτσου, Μαρία Λιάκου, Λυδία Μαργαρώνη, Κλεοπάτρα Μουρσελά, Γεωργία Μπλιάτσου, Δημήτρης Νικολούλιας, Δέσποινα Πανταζή, Άννα Πιάτου, Κατερίνα Ρημπατσιού, Διαμαντής Σταγγίδης, Κωνσταντίνος Σταμούλης, Κωνσταντίνος Στουπάθης, Ιορδάνης Στυλίδης, Στάθης Φώτης, Σέντυ Χανιαδάκη, Αθηνά Χατζή, Άννα Μαρία Χατζηστεφάνου, Ιωάννα Χριστάκου, Made in Athens.
( Και έπονται και άλλοι...)


Το Μεγάλο Βιβλίο του Ορίζοντα Γεγονότων
Εξώφυλλο Ευτύχης Ευθυμίου (σχεδιασμός, κοπή) Παύλος Σουφλής (δέσιμο)

Περιεχόμενα
Έργο-σελίδα 1-Μαρία Αργυρακοπούλου «Υπάρχει λύση;» (2018, ακρυλικά και παστέλ)
Έργο-σελίδα 2-Made in Athens «Made in 37°58'51.2"N 23°43'00.5"E» (2018, mixed media)
Έργο-σελίδα 3-Κατερίνα Ριμπατσού
Έργο-σελίδα 4-Ράνια Καραμούζη «Κοχύλι-Κάποτε» (2018, φωτογραφία)
Έργο-σελίδα 5-Ειρήνη Κουκουλέτσου «Μνήμη» (2018, σελίδες βιβλίου, ριζόχαρτο)
Έργο-σελίδα 6-Γεωργία Μπλιάτσου «Το χρώμα της μνήμης είναι κόκκινο ή μαύρο; Χωρίς την μνήμη τι θα είμαι;» (2018, μεικτή τεχνική σε χαρτί)
Έργο-σελίδα 7-Δέσποινα Πανταζή «Σιωπή» (2018, μολύβι και μελάνια)
Έργο-σελίδα 8-Δημήτριος Νικολούλιας «Ξεχνάμε και ενθυμούμαστε, η δύναμη των αντιθέτων, άλλoτε σωτήρια άλλoτε καταστρεπτική» (2018, σύνθεση φωτογραφιών μεταξύ 2011-16)
Έργο-σελίδα 9-Ελισάβετ Κεχαγιά «Children of Lidice» (2018, μικτή τεχνική κολάζ, παστέλ, κάρβουνο, spray χρυσό)
Έργο-σελίδα 10-Ευστάθιος Φώτης «Δίκτυο Μνήμης» (2018, ψηφιακό)
Έργο-σελίδα 11-Σέντη Χανιαδάκη «Χιλιάδες Πρόσωπα Γύρω Μου» (2018, μαρκαδόρος)
Έργο-σελίδα 12-Κωνσταντίνος Αγγέλου «Η ατίθαση εμπειρία του ειδικού» (2018, κολάζ, μικτή τεχνική)
Έργο-σελίδα 13-Ειρήνη Βαζούκου «The bar code» (2018, σε μουσαμά)
Έργο-σελίδα 14-Μαργαρώνη Λυδία «Ανάγνωση» (2018, μολύβι και μελάνι)
Έργο-σελίδα 15-Κωνσταντίνος Στουπάθης «Πλατεία Βικτωρίας ή Νίκης;» (2018, μικτή τεχνική: κολάζ, επιζωγραφισμένες φωτογραφίες, αυτοβιογραφικό κείμενο)
Έργο-σελίδα 16-Μαρία Δουκάκη «Δρόμοι προς τα μυστικά μου» (2018, κολάζ και χρωματιστά μολύβια)
Έργο-σελίδα 17-Πέτρος Γεωργαρίου «Μνήμη» (2018)
Έργο-σελίδα 18-Γιάννα Αλεξοπούλου «Χωρίς ελπίδα» (2018, στυλό σε χαρτί)
Έργο-σελίδα 19-Διαμαντής Σταγγίδης «Poverty and purity?» (ακρυλικά)
Έργο-σελίδα 20-Γιώργος Χουρχούλης «Αναμένουσα Λήδα» (φωτογραφία)
Έργο-σελίδα 21-Άννα Μαρία Χατζηστεφάνου «Εκλάμψεις Μνήμης» (2018, φωτογραφία)
Έργο-σελίδα 22-Ιωάννα Χριστάκου
Έργο-σελίδα 23-Ρένα Αβαγιανού «Μνήμη» (2018)
Έργο-σελίδα 24-Μαρία Λιάκου
Έργο-σελίδα 25-Αθηνά Χατζή «Μνήμες Φιγούρες» (2018, κολάζ: παλαιό βιβλίο, χρωματιστά μελάνια σε χαρτί)
Έργο-σελίδα 26-Ανδρέας Γαβριλιάδης «MemorLies» (2018, ακρυλικά)
Έργο-σελίδα 27-Σπύρος Κόικας
Έργο-σελίδα 28-Κωνσταντίνος Σταμούλης «Συνειρμοί και ακολουθίες» (2013, Digital Painting/Print on K-fix)
Έργο-σελίδα 29-Κλεοπάτρα Μουρσελά
Έργο-σελίδα 30-Άννα Πιάτου «Εξορία ΙΙ» (2017, κολάζ: φωτογραφία, πλαστική διαφάνεια, φωτοτυπημένα χαρτιά)
Έργο-σελίδα 31-Θαλασσινή Δούμα «Exodus» (2018, φωτογραφία)
Έργο-σελίδα 32-Μαρία Αντωνάτου «Χωρίς τίτλο» (2018)


3 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ:  2021, θήβα (06/10 - 30/10), Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, «To Mεγάλο Βιβλίο - Με αυτό Αρμενίζουμε», Ο Σύγχρονος Πολιτισμός και η Παράδοση των Κειμένων". Εικαστική Έκθεση του Ορίζοντα Γεγονότων SPHINX 2021 biennale.

www.sphinx-biennale.com/

https://www.facebook.com/sphinx2015/

https://oorizontasgegonotonmetaapo10xronia.blogspot.com/